ENG/FR/NL
  CRC

|INTRODUCTIE

 

CRC: “Cycling research center” , het vroegere “Wieler-Info”, bestaat sinds augustus 1984.


In die periode was er van het opmeten van een fietspositie nauwelijks sprake.
Primitieve ideeën over de fietspositie, ook nu nog, waren dringend aan herziening toe.

De zadelhoogte werd bepaald door de hiel op het pedaal te plaatsen of met de tenen aan de grond kunnen was de ideale zithoogte, de zadelhoek werd niet bepaald en de afstand naar het stuur werd gemeten met de elleboog tegen het zadel en de vingers naar het stuur.

Heel wat fietsenmakers verkopen hun klanten nu nog op deze wijze een fiets.
Met alle respect voor de echte “Flandriens”, folklore is wat het is.

Het meetsysteem van CRC werd begin jaren 80 ontwikkeld door Luc Piron, die “een pionier” van de fietsanalyse mag genoemd worden. Het meetsysteem is gebaseerd op eigen samengestelde gegevens en programma’s, vanuit wetenschappelijk verantwoorde biomechanische testen en onderzoek.

Vele kampioenen hebben successen gekend met een aangemeten fietspositie van CRC, maar belangrijker is het grote peloton recreanten en renners die van hun klachten en blessures afgeholpen werden. Deze trend zet zich voort, alle klachten voortkomend uit het fietsen kunnen bij CRC onderzocht en behandeld worden.

De fietsframes in de jaren 80 waren niet meer aangepast aan de menselijke verhoudingen van toen en verandering drong zich op. Heel wat gerenommeerde framebouwers gebruiken nog steeds de geometrische gegevens van CRC.

In de loop van de voorbije decennia zijn de jonge renners qua lichaamsbouw veranderd. Deze fysieke evolutie zet zich door. Het meet- en berekingssysteem van CRC volgt deze wijzigingen op de voet.

Denk ook maar aan de nieuwe manier van koersen, waarbij de snelheden steeds de hoogte in gaan. Het hedendaags materiaal vraagt om een correcte en optimale afstelling, rekening houdend met de aërodynamica.

Er is een aangepast “dames-meetprogramma”, zowel voor competitie als recreatief.

CRC verstrekt geen medisch advies, indien gewenst kan men doorverwezen worden naar
erkende artsen of paramedici.

Een fietsanalyse bij CRC is meer dan theorie. Theorie in de praktijk omgezet, de fiets wordt een verlengstuk van het menselijk lichaam.